DORIS BRENDEL & LEE DUNHAM – PIGS MIGHT FLY

Artiest info
Website
facebook
Label: Sky Rocket Records

“Pigs Might Fly” is al het vijfde album van Doris Brendel die in de jaren negentig de leadzangeres was in de progrockband ‘The Violet Hour’. Ze is ook de dochter van de klassieke pianist Alfred Brendel en werkt sinds geruime tijd samen met producer en multi-instrumentalist Lee Dunham. Deze nieuwe plaat is de opvolger van hun album “Mass Hysteria” dat ze drie jaar geleden samen op de markt hebben losgelaten. Een live-optreden van Doris Brendel is een belevenis op zich want haar opvallende zangpartijen worden steevast vergezeld door punkerige kostuums en een heel sterke visuele show.

In de voorbije jaren heeft Doris Brendel samengewerkt met grote namen uit de rockwereld zoals Gary Moore, Alvin Lee, Sam Brown en Herbie Flowers en ze heeft ook uitgebreid getourd met de bands ‘Marillion’, ‘Fish’ en ‘Wishbone Ash’ en met de solisten John Farnham, Steve Marriott en Nils Lofgren. Op de cd “Pigs Might Fly” brengt ze elf eigen composities waarvan enkel het nummer “Ghost” samen met Lee Dunham werd geschreven. Die speelde op het album dan weer zowat alle instrumenten in met gitaren, keyboards, basgitaar en mandoline. Sam White was de drummer van dienst, ander basgitaarspel werd verzorgd door Ewan McIntosh en Jacob Stoney speelde op keyboards bij de albumtiteltrack “Pigs Might Fly” en bij de song “Truth Needs No Colours”.

De tracklijst van “Pigs Might Fly” wordt gevormd door een mix van popsongs (”Good Deed Of The Day”, “Ghost” en de ballads “I Saw You”, “Still Waters” en “White Rose”) met enkele rocknummers (“Better The Devil You Know” en “Rock And A Hard Place”) en progressieve rocksongs (“Pigs Might Fly”, “Fight Fire With Fire” en “Truth Needs No Colours”). De nummers lijken af en toe nog wat harder te worden gebracht dan we op haar vroegere platen konden horen.

We hebben geen video’s gevonden van de nummers op dit nieuwe album maar we willen u toch laten kennismaken met de sound van Doris Brendel via twee songs uit haar vorige albums: eerst ziet u het nummer “Adored” uit haar plaat “Upside Down World” en daarna brengt ze live de song “You Took My Breath Away” uit het vorige album “Mass Hysteria”.

De titel van deze plaat is geïnspireerd op het boek “Pigs Might Fly: The Inside Story Of Pink Floyd” van Mark Blake uit 2007 waarin hij de meerdere decennialange geschiedenis van deze legendarische progrockformatie heeft neergeschreven. Of de van een authentieke hese stem voorziene Doris Brendel eenzelfde historische ‘footprint’ in de wereld van de progrock zal nalaten moet de toekomst nog uitwijzen, maar we denken dat ze ook met heel wat minder al zeer tevreden zal kunnen zijn.

(valsam)

CD-RELEASE: 11 SEPTEMBER 2023